This afternoon I just Got my new ID card, called as E-KTP (Electronic ID Card).

Sore ini ceritanya gue baru dapet KTP baru karena yang lama udah expired. Ini adalah E-KTP alias KTP Elektronik, katanya…

 

ID card with LBX (LBX is sold separately)

ID card with LBX (LBX is sold separately)

My expection is, a shiny ID card just like my Credit Card and ATM Card. Reality, the old ugly ID card with thick plastic.

Perkiraan gue adalah, E KTP ini bakalan sama kerennya dengan kartu kredit dan kartu ATM gue. Tapi kenyataan di lapangan, KTP lama dengan bahan plastik tebal kayak kartu ATM.

 

The design is slightly changed, but it still the old one. This time, my ID number (or probably you might called as SSN) is different and also got holographic label at the back of the card.

Desainnya berubah sedikit, tapi tetap ga beda jauh dengan yang lama. Kali ini, nomor identitas gue berubah, dan ada label hologram dibelakang kartu.

 

I still remember how the officer re-input my personal data and taking my ugly face photograph with SLR camera, yes, SLR camera. But what I see in the card, I feel like my photo is being taken using old cellphone camera… My old busted cellphone camera can even done better than this :D

Gue masih inget gimana petugas E-KTP masukin data-data pribadi gue dan memfoto muka jelek gue pake kamera SLR, ya, kamera SLR. Tapi apa hasilnya di KTP gue? Rasanya gue baru aja di foto pake kamera ponsel butut… ┬áKamera ponsel gue yang sekaratul maut aja masih bisa memfoto lebih bagus dari ini :D

 

The irony is: The very old ID card design is much more better than this. As far as I could tell, my ID card design is changed two times (three, if you count this one as new design).

The old design is using white background with cool looking city/region info, along with the city icon or emblem and my face below with my autograph to the left.

Back of the card is where the personal info is printed. Using yellow background with Garuda silhouette (I think it’s Garuda, CMIIW please), even the info was printed using dot matrix printer, this design still good.

Ironisnya, desain yang terdahulu justru lebih bagus dari ini. Sejauh yang gue tau, KTP gue berubah dua kali (tiga, kalo ini juga dihitung).

Desain yang lama memakai background putih dengan tulisan informasi kota/region dan juga lambang dari kota yang kelihatan keren. Foto dikanan, tanda tangan dikiri.

Dibelakangnya, informasi pribadi kita dicetak. Pakai background kuning dengan siluet Garuda (kayaknya sih Garuda, gue lupa, sorry. Ada yang bisa konfirmasi?), meski di cetak pakai printer dot matrix yang berisik, desainnya tetap bagus.

 

In my opinion, the design need to changed for the next renewal. Make it good, stylist and loved by everyone.

Hire a good designer, because they will be glad to make us look great in the world view. And stop giving us excuses like, complicated, re-setting is required ton of times, etc, because all of those excuses are bull shit. Today, is not the day where those kind of excuses are valid. If I can print a photobook with only using PDF, why can’t you do the same thing? Right…? :)

Menurut gue, sebaiknya desain untuk pembaruan E-KTP ini harus berubah. Buatlah lebih bagus, stylist dan disukai banyak orang.

Sewa/bayarlah desainer muda yang bagus, karena mereka akan dengan senang hati membuat kita terlihat keren dimata ┬ádunia.Dan jangan cekoki kita dengan alasan, rumit, setting ulang butuh waktu,dll itu semua omong kosong. Kenapa? Karena jaman sekarang ini, alasan-alasan seperti ini tidak berlaku lagi. Kalo gue bisa nyetak buku fotografi sendiri cuma dari file PDF, kenapa kalian, pihak pemerintah tidak bisa? Iya kan…? :)

 

If you got opinion, especially a constructive opinion regarding our new ID card, feel free to post it here.

Kalau kalian punya pendapat yang konstruktif mengenai E-KTP, silahkan posting disini.

 

Hm… I need to buy a new keyboard protector.

Share This:






If you're interested on these product below, you may click the link.
Your purchase through these CD-Japan link will sprinkle some water to us in a very hot day and night.


Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>